Čokoladne torte

ČOKOLADNA TORTA

Moj brat je čisti čokoholik. Če ne veste, kaj to je, naj pojasnim, da so to tisti, ki so nori na čokolado. Že od malega se je metal po tleh trgovine, če mu mama ni kupila vsaj male čokoladice »Životinjsko carstvo«. Večji je bil, večje so bile čokolade, pa čeprav smo »šparali« za avto, za hišo, pa za psa…

V nasprotju z bratom, čokoholikom, sem bila sama že v obdobju žepninoholika, a sem bila vedno deležna takih trapastih nasvetov, kot so: »Kaj pa rabiš hodit v kino, saj imamo televizijo?« Šparali smo torej vsi, pri vsem, le pri bratovih čokoladah ne.

Ko se je zaposlil, je v dvokrilni pisarniški omari hranil same Milke, ki jih je prinesel iz Avstrije. Dejansko je z leti postal pravi specialist za dobre čokolade. Ko se je okoli njega smukala njegova sedanja žena, me je enkrat vprašala, kako bi ga omrežila, pa sem ji v zameno za stekleničko parfuma izdala skrivnost, naj mu speče mufine za čokoholike, ki imajo dvojno porcijo čokolade, pa še čokoladne koščke in čokoladne mrvice za povrh.

Ker se za poroko ni ogrel niti po več mesecih resne zveze, me je prosila za nov prijateljski nasvet. Na koncu se je izkazalo, da je bil pravi. Predlagala sem ji, da naj ga zmami s čokoladno poročno torto oziroma naj mu pripravi čokoladno poslastico in mu jo ponudi zvečer, preden se loti kočljive poročne teme. Zaupala mi je:«To pa ne bo šlo, ker ne znam speči torte. Največji domet mojega testa je biskvit iz bebi piškotov. Ti pa mi razlagaš o pravi čokoladni mojstrovini…« Potem sem ji zaupala še eno skrivnost; dandanes skoraj nobena več ne peče torte sama. Še za na tekmovanje na kmečkih igrah, katera speče najboljši štrudel ali potico, babice prinesejo trgovinsko robo… Je pa res, da znajo najti prvo-klasno.

»Pretiravaš«, je rekla. No, tole z babicami vzamem nazaj, drugače pa poznam kar nekaj žensk, ki vsako situacijo rešijo s sladkarijami iz slaščičarne Galerija Grad. Čokoladna torta je pa sploh »best seller«.

»Ko se bo basal s prvim koščkom, poznavalsko zaprl oči in iskal v spominu, na kaj ga spominja, mu nikar ne priznaj od kod je. Zamoti ga s kakšnim poljubčkom na uho ali kaj podobnega, da mu zmedeš čute. Njihova čokoladna torta je njegova šibka točka - Ahilova peta. Reci mu na primer:« Dragi, a ne bi bilo fino, če bi te vsak dan pitala s takimi dobrotami, a?« Potem naredi premolk in mu reci: »Ampak to je rezervirano samo za mojega zakonskega moža…«

Evo, ne boste verjeli; prvič, res sta se poročila in drugič, moj bratec še zdaj ne ve, da so božanske torte, ki jih peče njegova ženička, kupljene v slaščičarni Galerija Grad. Temu se šele reče male tajne velikih mojstric. In moja nova sorodnica ve, da bo zato, ker mi vsake toliko časa pokloni kakšen modni dodatek, njena skrivnost pri meni vedno varno skrita.