Torte

Torta je nedvomno kraljica med sladicami. Zanjo je značilnih več plasti nadeva med biskvitnim testom. Torta je torej ponavadi sestavljena iz testa in nadeva. Najbolj običajna je okrogla torta.

Torta je novejšega izvora. Janez Svetokriški jo omenja leta 1700, recepte za torte pa navaja tudi Valentin Vodnik v Kuharskih bukvah leta 1799, kar je med drugim najstarejša kuharska knjiga v slovenščini. Pred drugo svetovno vojno so jo pekli samo v premožnih gospodinjstvih, bolj priljubljeno je bilo naročanje torte v slaščičarnah in kavarnah. To so bili gostinski lokali, kjer so stregli s toplimi in mrzlimi napitki in slaščicami, gostom pa so bili na voljo tudi časopisi in časniki. Njihov prvotni namen je bil ustvariti javni prostor, neke vrste salon za druženje mestnega prebivalstva ob razvedrilu in družabnih igrah. Na Slovenskem je bilo največ kavarn v Ljubljani, prva je omenjena leta 1713. Do leta 1940 je Ljubljana imela že 23 kavarn. V njih so se zbirali družbena elita, intelektualci in umetniki. Med najstarejše sodobne kavarne spadata Nebotičnik (1933) in bežigrajska kavarna Majcen (1936).

Kavarne so pripomogle k priljubljenosti tort kot slaščic. Šele zadnjih 50 let pa je torta na mizi ob vseh življenjskih praznikih in slavjih, kot so poroka in rojstni dnevi ter kot posladek ali priboljšek.

Predhodnica torte je verjetno pri nas potica, ki je prav tako dobila častno mesto na vsaki mizi ob različnih slavnostnih priložnostih. Že v 17. stoletju je potico kot praznično jed opisal baron Janez Vajkard Valvasor. Potica se kot praznična in obredna jed že stoletja pojavlja na mizi slovenskega kmeta, plemiča in meščana. Etnolog Damjan J. Ovsec, pravi, da izvira v srednjem veku iz samostanskih kuhinj. Od tam se je to žlahtno pecivo razširilo naprej na gradove, v graščine, v mesta in razmeroma zgodaj tudi v podeželje.

Danes pa si ne moremo predstavljati rojstnega dne brez torte. Torte so odličen posladek ob različnih jubilejih, osebnih in poslovnih priložnostih. Morda ne bo odveč, če se pozanimate o okusu poslovnih partnerjev. Ne boste verjeli, kako veliko ljudi je sladkosnednih. Tako kot poznate okus svoje družine, se o poslovnem partnerju pozanimajte, kakšni okusi so mu všeč. Danes je v sodobnem poslovnem bontonu dovoljeno poklanjati tudi kulinarične specialitete, paziti je treba le, da so sveže in primerno shranjene oziroma pripravljene tudi za daljši transport, če se sladice ne postreže, ampak podari.

Pralineji, ki so nekaj posebnega, so lahko odlično darilce oziroma pozornost tudi v poslovnem svetu. Če na slavju postrežete s torto, praktično ne morete zgrešiti. Danes so na voljo izrednih oblik, od knjig do drugih predmetov, s takimi in drugačnimi umetelnimi napisi in predmeti, skratka prava paša za oči in želodec. Torta da slavju posebno praznično piko na i, saj slavljenec torto reže, piha sveče, se z njo fotografira, skratka torta je center pozornosti na vsaki mizi. Če pa je še nekaj posebnega, nam dogodek ostane še bolj trdno v prijetnem spominu. Otroci včasih štejejo rojstne dneve po tortah. Za pravi rojstni dan sem imela tortico medvedka Puja, za drugi Mačka Murija, pa potem mucko Hello Kitty, pa kužka Cufija, pa ovčko itd… Vsekakor so spomini prijetni, če se svojih rojstnih dni spominjaš po slastnih tortah, kajne?