Izdelava torte

IZDELAVA TORT

Slaščicam je v vsaki nacionalni kuhinji namenjeno kar precej pozornosti. Slaščice so bile od nekdaj priljubljen poobedek pri slavnostnih obedih. Torte so verjetno še posebej priljubljene, ker iz sicer preproste osnove testa in nadeva v plasteh, lahko poljubno izrazimo svoje kuharsko znanje in kombiniramo ter oblikujemo po mili volji.

Torte se med seboj zelo razlikujejo. Lahko so brez moke, nizko ali visoko kalorične, lahke, nasitne, sadne, kremne itd. Izbira je res velika. Nekateri spoštujejo pravila, da je cel obrok uravnotežen in usklajen. Kljub temu pa na slavjih bolj gledamo na to, da zadovoljimo splošen okus. Sicer vemo, kako bi lahko spekli bolj zdravo torto, a če je otroci, povabljeni na zabavo, s slavljencem vred ne bodo jedli, nismo naredili prave poteze. Najdimo pravo mero.

Če je kos torte posladek in se znajde na mizi po vsakem običajnem kosilu, potem je že modro razmišljati malo več o njenih sestavinah. Tudi če z njim obogatimo »samo« nedeljska kosila, velja enako. Nedelj je v letu 52, kar pa ni tako malo, če prištejemo še druge praznike in praznovanja, na katera smo povabljeni. Izdelava torte, njena priprava in sestavine, postanejo v tej luči nenadoma veliko bolj pomembne, kot je to kazalo na prvi pogled. Nenadoma se bomo vprašali, kakšni dodatki in v kakšni meri so uporabljeni, kakšna maščoba, kakšen sladkor itd.

Izdelava tort je poleg kulinaričnih sposobnosti tudi pravo estetsko in vsestransko mojstrstvo. Ne samo glede oblik in okrasja, kjer pride do izraza še umetniški talent slaščičarja, ampak tudi glede harmonije okusov, ki se zlivajo v neponovljiv in enostavno božanski okus. Skratka torte, ki jih je pripravil nekdo, ki je v tem užival in izrazil svojo kreativnost, so prepoznavne po vseh lastnostih, tako po videzu kot po okusu. Sladice imajo kljub temu, da imajo zagovorniki zdrave prehrane marsikaj povedati čeznje, tudi pozitivno vlogo v našem življenju in prehrani.

V čokoladi (temni) so končno potrdili tudi zdravilne snovi, ki človeku pomagajo prebroditi depresijo, ga naredijo bolj veselega in živahnega. Čokoladne torte so torej nekaj posebnega. Semena kakavovca so bila včasih v Mehiki tako cenjena, da so jih uporabljali kot denar in z njimi kupovali in plačevali na trgu. Kakavovec je doma v srednji Ameriki, gojijo pa ga tudi v Afriki in Aziji. Ko so Španci zavzeli Mehiko, so postali pozorni na napitek, ki so ga domačini izdelovali tako, da so pražili kakavova semena, jih zmleli med kamni in jih zmešali z vodo. To je bila prva čokolada, za katero Španci dolgo niso razkrili recepta. Šele leta 1606 so postopek povzeli Italijani. Po vseh italijanskih mestih so vzcvetele zajtrkovalnice, kjer so nudili »kakao«.

V času rokokoja je bila čokolada priljubljena pijača dvorskih elit. Šele 1778 so v Parizu izdelali stroj, ki je izdeloval čokolado v ploščah in šele od takrat, so lahko čokolado tudi jedli, ne le pili. Čokolado danes izdelujejo tako, da zmešajo kakav s fino mletim sladkorjem in lecitinom ter dodatkom kakavovega masla ali druge maščobe. Maso oblikujejo med valji v plošče, ki jih ob povišani temperaturi posušijo.

Kakav in čokolada poživljata predvsem zaradi teobromina, ki ga vsebujeta. Med najbolj znanimi čokoladnimi tortami je Sacher (Zahar) torta, originalno z Dunaja. V slaščičarnah so recepti za torte strogo varovana poslovna skrivnost, kuharice pa si izmenjujejo različne, bolj ali manj komplicirane recepte.


RECEPT ZA SACHER TORTO

Biskvit:
150 g jedilne čokolade,
1 žlica vode,
150 g sladkorja v prahu,
150 g masla,
5 jajc, rumenjake ločimo od beljakov,
nekaj kapljic vanilijeve esence,
150 g gladke moke,
1 žlička pecilnega praška,
350 g marelične marmelade.

Čokoladni preliv:
175 g jedilne čokolade,
160 ml vode,
košček masla,
125 g sladkorja v prahu.

Tortni model s premerom 23-25 cm premažemo z maslom. Čokolado in 1 žlico vode damo v skledo, ki jo postavimo nad kozico z vročo vodo na šibkem ognju.

Sladkor in maslo mešamo, dokler ne nastane rahla in penasta krema. Vanjo vmešamo jajčne rumenjake. Dodamo še stopljeno čokolado in vanilijevo esenco. V zmes vmešamo moko in pecilni prašek. Beljake solimo in jih stepemo v zelo trd sneg. Sneg vmešamo v testo.

Testo nadevamo v pripravljen tortni model. S paletnim nožem poravnamo površino.

Torto pečemo v prej ogreti pečici pri 150˚C, približno 1 uro, dokler torta ne naraste in je čvrsta na dotik. Približno 3-5 minut jo pustimo v modelu, nato pa jo položimo na kuhinjsko rešetko in jo prerežemo na polovico. Polovico pretlačene marmelado namažemo na spodnjo ploščo biskvita. Pokrijemo jo z zgornjo ploščo. Vrh in obok torte premažemo z drugo polovico marmelade.

Za tiste, ki radi poenostavite, lahko kupite že narejen čokoladni preliv za Sacher torte. Če se tega lotimo sami, pa za preliv stopimo čokolado v 1 žlici vode, dodamo maslo in mešamo, dokler se ne stopi. Ostanek vode zlijemo v kozico, dodamo sladkor in kuhamo, da nastane sirup. Polijemo ga po čokoladi in mešamo, da nastane gladka zmes. Postavimo na hladno in ga vmes večkrat premešamo. Ko se dovolj zgosti, ga polijemo po torti in s paletnim nožem enakomerno razmažemo po vrhu in obodu.

Torto postavimo za 2-3 ure na hladno. Kose torte okrasimo s sladko smetano.