Recepti za torte

RECEPTI ZA TORTE

ENOSTAVNA BOROVNIČEVA TORTA

Recepti za torte so lahko zapleteni pa tudi preprosti. Tale recept je enostaven.

Potrebujemo:
350 g črne ali bele moke,
50 g sojine moke, sol,
po želji noževo konico sode,
200 g masla,
1-2 žlici vode,
1l borovnic,
in 7 žlic sladkorja.

Moko v skledi zmešamo s sodo in soljo ter vanjo narežemo ohlajeno maslo. Sestavine zgnetemo v krhko testo. Po potrebi prilijmo kakšno žlico hladne vode. Ne gnetemo dolgo, ker se testo lahko preveč zmehča. Testo damo za 15 minut v hladilnik, da otrdi. Vklopimo pečico na 200 stopinj. Ohlajeno testo razvaljamo in razvlečemo v okrogel model za torte. Robove zavihamo navznoter in obtisnemo z vilico. Na sredi testo nekajkrat prebodemo z nožem. Testo pečemo brez nadeva 15 minut, potem ga vzamemo iz pečice in obložimo z borovnicami, potresemo s sladkorjem in pečemo še 15 minut. Ponudimo toplo.

RABARBARINA TORTA

Potrebujemo:
2-3 jajca,
150 g sladkorja,
150 g masla,
250 g bele moke,
5 g pecilnega praška ali sodeđ
sok 1 limone,
malo jogurta ali mleka

Za kompot:
700 g rabarare ali robidnic
4 dl vode,
5 žlic sladkorja,
muškatni cvet

Za nadev:
250 g mandljev,
50 g kokosove moke,
1 pest rozin,
5 žlic medu,
½ dl mleka ali jogurta
mleti kardamom

Za preliv:
1 skodelica želatine ali marmelada iz črnega ribeza

Rumenjake, sladkor in maslo penasto umešamo, primešamo moko s pecilnim praškom in limonin sok, nazadnje še trd sneg iz beljakov. Po potrebi umešamo v testo še malo jogurta ali mleka. Testo zlijemo v naoljen pekač za torte in pečemo cca 30 minut na 200 stopinj. Nato ga ohladimo in prerežemo na pol, da dobimo dva oblata.

Medtem ko se peče, pripravimo kompot iz olupljenih rabarbarinih stebel, narezanih na kose in začinjene z muškatnim cvetom. Kuhamo 3 minute v oslajeni vodi. Kompot ohladimo in prelijemo eno plast torte na pladnju. Za nadev zmeljemo mandlje in malo mleka ter dodamo kokosovo moko, rozine in med. Zmes naj stoji 15 minut. S polovico nadeva premažemo plast, prepojeno s kompotom, pokrijemo z drugo polovico in jo premažemo z mandljevim nadevom. Preliv naredimo iz želatine ali iz ribezove marmelade. V lončku kuhamo eno ali drugo sestavino, dokler se ne stopi. Torto s prelivom enakomerno prelijemo in jo postavimo za 1 uro v hladilnik, da se preliv strdi. Rabarbarina torta je poletna torta, ki jo ponudimo ohlajeno.

SACHER TORTA Z MANDLJI

Potrebujemo:
6 žlic drobno mletih mandljev,
60 g moke,
60 g kakava,
100 g čokolade,
120 g masla,
180 g sladkorja,
5 jajc (4 cela, 1 rumenjak, 1 beljak),
½ žličke limoninega soka,
marelično marmelado za premaz,
čokolado za preliv.

Mandeljne, moko in kakav presejemo skupaj. Maslo s sladkorjem penasto umešamo, postopoma dodamo 4 cela jajca in rumenjak. Preostali beljak stepemo z limoninim sokom v trd sneg. V jajčno masleno mešanico dodamo stopljeno čokolado tako, da to previdno ročno vmešamo, postopoma dodamo še moko in sneg ter pečemo pri 220 °C približno 45 minut. Biskvit prerežemo, namažemo še vročo ploskev z marelično marmelado in položimo nanjo drugo ploskev. Obod in vrhnjo površino premažemo z marmelado ter oblijemo s čokoladnim prelivom.

ENOSTAVNEN RECEPT ZA SACHER TORTO

Potrebujemo:
150 g sladkorja,
150 g masla,
8 jajc,
150 g stopljene čokolade,
150 g moke.

Beljake stepamo s 70 g sladkorja okoli 8 minut. Posebej stepamo rumenjake in 80 g sladkorja 5 minut, dodamo maslo in stepamo, da je masa gladka. Nato dodamo zmehčano narezano maslo in stopljeno ½ čokolade. Vse dobro premešamo. Previdno vmešamo še beljake in moko, nadevamo v namaščen pekač s premerom med 22-26 cm in pečemo 1 uro pri 180°C. Po želji prerežemo biskvit na pol, premažemo z marelično marmelado in prelijemo s čokoladno glazuro. Druga varianta je, da kar cel biskvit premažemo z marmelado in oblijemo s čokolado. Pazimo na primerno temperaturo preliva; če je pretopel, ne bo sijoč, če je prehladen, pa se bo težko razmazal.